Lønnet og frivilligt arbejde under studieophold

Studiebøger... og kolde øl, farverige drinks, lækre restaurantbesøg og skønne weekendture. Alt sammen noget, som koster penge - og det er ikke altid, at SU'en rækker. Og hvem ønsker ikke, at have det lidt ekstra sjovt under sit studieophold i udlandet? Derfor kan det være nødvendigt og gavnligt, at anskaffe sig et stykke arbejde. Men hvordan er lovgivnignen omkring dette i udlandet? Og arbejdsforholdene? Og hvad med frivilligt arbejde? Alt det får du svar på i dette blogindlæg.Uanset om det arbejdet i udlandet er fagligt relevant eller ej, viser det, at du har en ordentlig portion gåpåmod til fremtidige chefer. Det kan også være starten på et internationalt netværk der giver dig endnu flere oplevelser med hjem i rygsækken. De fleste steder i udlandet har du nogle korte dage på studiet og endda ofte nogle dage fri i løbet af ugen, hvilket giver dig rig mulighed for at bruge nogle timer på enten lønnet eller frivilligt arbejde.Må jeg arbejde lønnet i alle lande - og hvor mange timer om ugen?Der er forskellig lovgivning på området afhængigt af land. Oftest er reglerne baseret på de specifikke regler fra studievisummet du holder til det pågældende land.I alle EU-lande må du som hovedregel godt have et arbejde ved siden af studiet, her er de samme regler gældende som i Danmark. Som hovedregel er der ikke et maksimum af timer, som du må arbejde ved siden af studiet. Vær dog opmærksom på, at hvis du skal arbejde i dit studieland, skal du også tilmeldes sygesikringen i det pågældende land, som betyder, at du skal have et nyt EU-sygesikringskort, som udstedes af dit studieland. Her er det altså ikke nok med det velkendte blå EU-sygesikringskort, som kun dækker, hvis du ikke tager et lønnet arbejde i studielandet. Du må dog gerne arbejde frivilligt. Læs meget mere ved at klikke her.Hvis du er studerende i enten Australien, New Zealand eller Canada og ønsker at arbejde ved siden af studiet, skal du søge om arbejdstilladelse, som koster mellem 200-300 DKK. Når du har fået dette godkendt har du muligheden for at arbejde op til 20 timer om ugen og ubegrænset i ferierne.


Bevæger du dig i stedet til de asiatiske lande såsom Indonesien, Kina, Malaysia, Japan, Sydkorea kan det være noget mere besværligt, at få arbejdstilladelse, og oftest anbefales dette heller ikke pga. den lave løn og de til tider dårlige arbejdsforhold.Og hvad med USA? Som udgangspunkt er det ikke lovligt, at arbejde i landet for internationale studerende, der er dog tilladt i nogle stater, at tage lønnet arbejde på campusområderne på netop det universitet du læser på i USA.OBS. Reglerne kan ændre sig hele tiden - book et møde med os eller kontakt Uddannelses-og Forskningsministeriet for opdaterede oplysninger.Hvad med frivilligt arbejde?


Frivilligt arbejde er utrolig givende - både for dig, og dem du hjælper. Der er alverdens frivilligt arbejde, som du kan give dig i kast med, fx indenfor undervisning, organisationsarbejde, sportsklubber, dyr og miljø, sundhed og omsorg og meget meget mere - det er kun fantasien som sætter grænser. Gennem frivilligt arbejde kommer du også meget tættere på de indfødte, og lærer kulturen endnu bedre at kende.

Der findes forskellige danske sider, som kan hjælpe dig i frivillig arbejde herunder ministeriets egen hjemmeside Grib Verden og Det Europæiske Solidaritetskorps. Disse sider er dog ofte dedikeret til fuldtids frivilligt arbejde (mellem 30-38 timer om ugen), som ofte ikke går hånd i hånd med et studieophold. Så det bedste råd herfra er, at være opsøgende og tage rundt de forskellige steder, som du synes er interessante og tilbyde din hjælp. Du vil med garanti altid blive mødt med et smil og stor taknemmelighed. Så bare kast dig ud i det!I forhold til lønnet arbejde er der i størstedelen af landene heller ikke samme lovgivning på området. Og du kan altså uden videre hurtigt starte med frivilligt arbejde uden diverse regler og love, og du kan måske endda ovenikøbet prøve lidt forskelligt? Herunder får du nogle gode forslag til frivilligt arbejde i forhold til hvilket land du befinder dig i.🇦🇺 I Australien er der god mulighed for at få et frivilligt job i servicebranchen, eventuelt som bartender ved strandkanten? Mange vælger også, at arbejde på farme, som er meget populært i landet. Desuden kunne en mulighed også være, at arbejde med smukke vilde delfiner eller i dyreparker, hvilket må synes, at være et vaskeægte drømmejob. Her kommer du altså for alvor meget tættere på den australske natur og kultur.🇪🇺 I Europa er der også stribevis af muligheder for frivilligt arbejde. Du kan både tage et frivilligt arbejde indenfor dit studiefelt eller vælge ud fra andre interesser. De fleste organisationer vil være glade for at have en udenlandsk medarbejder, som kan give et frisk pust til organsitationen.🇨🇷 Hvis du er studerende i Costa-Rica kan du i dine weekender eller ferier tage væk fra storbyen, og arbejde som frivillig med beskyttelse af Costa Ricas unikke marineområder og regnskove. På denne måde får du også set begge dele af landet, og er med til at gøre en stor forskel for naturen og de lokale.🇲🇾 I Malaysia er mulighederne også mange for frivilligt arbejde. Du kan arbejde i palmeplantager, hjælpe til i organisationer for truede dyrearter eller give en hånd til med undervisningen af skolebørn, da de som regel altid står og mangler engelsktalende undervisere.🇺🇸 Lige så stor USA er, lige så mange muligheder er der for frivilligt arbejde. Uanset om det er på en ranch i Colorado, miljøarbejde i Californien eller et Big Cat Rescue i Florida.Der er altså rig mulighed for, at også få en god portion erhvervserfaring (uanset om det er lønnet eller ej) med hjem i bagagen efter endt studieophold i udlandet. Og endnu vigtigere lærer du dit studieland meget bedre at kende, og får udvidet dit netværk markant.

Klar til at boarde?

Giv studieopholdet endnu et spark med lønnet eller frivilligt job

Det tager kun 2min
klik her
glæder du dig?

Få skabeloner til Study Abroad her.

Vi lover ikke at spamme dig. Vi er ikke fans af spam. Læs vores privatlivspolitik her.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.