Uniclub destinationer: smag på kulturen vol. 1

Alle lande har hver deres madtraditioner og som er flere hundrede år gamle. Mad er så forskelligt verden over, at man kan skildre en hel kultur for maden alene. Her får du et eksempel… Hvis jeg siger pizza, pasta og tiramisu, hvilket land tænker du så på? Madkultur er mere end bare en tallerkenanretning. Der er også altid en god historie bag. Nysgerrig? Så læs videre.

Australien – chicken parm (chicken parmigiana)

Chicken parm er en vidtstrakt staple i Australien, med flere tusinde serveringer i landets bistroer – om dagen. Chicken parm består af et friteret kyllingebryst belagt med smeltet parmesanost og serveret med sprøde pomfritter og lækkert grønt. Denne ret finder du altid i en australsk bistro.

Denne italiensk-inspireret ret blev først refereret af en mad historiker ved navn Jan O’Connel i år 1980, som fortalte at retten kom til Australien via America, men at det derover altid serveres med pasta. Amerikas italienske madkultur stammer naturligvis fra de mange immigranter i sin tid. Og faktisk, så finder du ikke chicken parmigiana i italiensk kogebog – det er en ’vestlig-ficeret’ udgave af den italienske ret, baseret på aubergine i stedet for kylling. Chicken parm er en sand klassiker og elsket af nationen Down Under.

Canada - poutine

Poutine er lækker mikstur af pomfritter, masser af brun sovs og ostestykker som topping. Selvom vi nyder at spise vores pomfritter med hænderne, så tag ikke udfordringen op med denne fantastisk sjaskede ret. Poutine skal spises med en gaffel, hvis du vil undgå et sovset maleri på T-shirten. Den kan spises på diverse spisesteder og selvfølgelig også på gaden som streetfood.

Denne ultimative canadiske ret kom først til verden i Quebec i slutningen af 1950’erne. I flere år havde poutine et negativt image i resten af Canada og var brugt til at stigmatisere Quebec kultur.
Poutine markerede sig senere hen og er nu et symbol på både Quebec kultur og Canada.

Costa Rica – casado

Casado eller ’ægteskab’ er i overført betydning sandelig et ægteskab mellem alle unikke komponenter i denne ret. På en casado tallerken ser du ofte ris, sorte bønner, plantains, lidt grønt, en tortilla og en varierende protein såsom kylling, okse, fisk osv. Denne ret er en perfekt blend af smukke farver og skønne smage.

Dengang fik mændene, der arbejde på markerne altid en frokost med, som deres koner havde forberedt til dem forinden. Pakket ind i bananblade og dannede et solidt måltid til en hel dag på marken. Hvis mændene derudover ønskede et varmt måltid, ville de sætte madpakken ud i den bagende sol og voila… varm mad ved middagstid. Retten fik sit navn, da flere af en restaurant ejeres kunder efterspurgte et måltid, som konen plejer at lave for dem derhjemme.

Casado


England – fish ‘n’ chips

En vaskeægte streetfood klassiker – fish ‘n’ chips. Rygtet siger at denne geniale sammensætning kom til, da en forretningsmand i det nordlige England solgte fisk med pomfritter fra sit skur i Mossley Market i industriområdet Lancashire i 1963. Et andet rygte siger at det var en jødisk immigrant i det østlige London i 1860, som først fik idéen.

Dengang serverede man fish ’n’ chips pakket ind i gammelt avispapir fordi det var billigere. Da man senere fandt ud af at blækket var skadeligt for helbredet, når det kom i kontakt med maden, begyndte man at komme fedtfast papir imellem. Fish ’n’ chips var den engelske arbejderklasses delikate fornøjelse når de blev trætte af den kedelige mad som var deres daglige norm.

Finland - karjalanpiirakka

Dette åbne ovalformet bagværk har sin oprindelse i Karelen i 1686, en region der dengang adskilte Finland og Rusland. Karjalanpiirakka er et åbent bagværk baseret på rugmel med et cremet fyld i midten, som ofte består af ris- eller byggrød og moste kartofler.

Under og efter 2. verdenskrig flygtede flere tusinde karelenere til Finland, hvor de bragte deres madkultur med sig og det har haft stor betydning for den finske madkultur. I dag er karjalanpiirakka en finsk favorit.

Karjalanpiirakka

Frankrig – legendarisk bagværk

Croissainter, crépes, macaroons og eclairs – ja, man behøver egentlig ikke at sige mere. Franskmændene er kendte for at have mestret flere kulinariske verdener og i den grad også bagværk.
Frankrig er fyldt med bagerier, der lokker os ind med den vidunderlige duft vi fanger på gaden.

De delikate kager og bagværk i fransk konditori, begyndte da franskmændene i 1270 ønskede at kunne servere noget sødt efter et måltid. Ost og frugt var ikke længere nok til dessert. Derfra kom en helt ny kunst og den har siden udviklet sig til det, vi kender fransk konditori for i dag.

Holland - poffertjes

Poffertjes er små mini pandekager, som på traditionel vis er lavet på bygmel fordi der var mangel på hvedemel under den franske revolution. I dag blander man dejen med almindelig mel, mælk og æg for en mere luftig pandekage. Dengang dyrkede fattige landmænd byg og var derfor også dem der i første omgang spiste poffertjes. I dag er de en favorit i Holland og er typisk lavet på en speciel kobber eller støbejernspande med huller, så man kan lave flere poffertjes på en gang. De serveres med smør på toppen og drysses med flormelis.


Irland – shepards pie

Shepards pie eller Cottage pie er et af Irlands mest elsket retter i Irland. Den kan enten bestå af lammekød eller oksekød, kartoffelmos og hvad du ellers har at gøre godt med i køleskabet. Shepards pie blev opfundet af irske husmødre, der ikke ønskede at spilde mad. Derfor tog man diverse madrester og blandede dem sammen til en helt speciel ret, der smagte så godt at det hurtigt bredte sig som ilden til nær og fjern.

Malaysia – nasi lemak

Malaysia er en stor gryde af forskellige kulturer og derfor er der mange traditionelle retter at finde her, afhængig af hvem du spørger. Her finder du både indonesisk, kinesisk, indisk og en blanding af det hele. Dog er mange enige om at nationalretten er nasi lemak.

Nasi lemak

Det er en traditionel ret, med ris kogt på kokosmælk og serveret med forskellige side-dishes som ansjoser, hårdkogte æg eller spejlæg, syltede grønt og et valgfrit protein som stegt kylling eller fisk. Denne ret kan spores tilbage til 1909, hvor den bliver anerkendt som en malaysisk ret og bliver især en populær morgenmadklassiker.

__

Vi har flere destinationer, du kan smage på endnu. Smag på kulturen vol. 2 kan du læse her.

Få din egen smag for kulturen.

Her præsenterer vi unikke madkulturer, der lægger op til ekstraordinære oplevelser og minder til dit studieophold.

Det tager kun 2min
klik her
glæder du dig?

Få skabeloner til Study Abroad her.

Vi lover ikke at spamme dig. Vi er ikke fans af spam. Læs vores privatlivspolitik her.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.